سبکها و روشهای مطلوب برای چیدمان سرویس بهداشتی

شاید شما ندیده باشید اما احتمالا تصاویر یا خاطرات ترسناکاش را از نسلهای قبل شنیده اید؛ توالتهای قدیمی ایرانی را میگویم. مکانهایی کنج حیاط با احتمال وجود انواع حشرات و کابوس پرواز سوسک. البته این بخشی از این مصیبت بود، مصیبت اصلی شکاف چاه مانند کاسه توالت بود که وحشت سقوط را به جان آدمیزاد میانداخت. جای شکر و سپاسگزاری است که این پدیدهای که اصلا نوستالژیک نیست منسوخ شد و جای آن را سرویسهای بهداشتی، تمیز، روشن وحتی بسیار لوکس و مجلل گرفتند.
سبکهای مختلف چیدمان سرویس بهداشتی
این روزها سرویس بهداشتی جزو مهمترین مناطق خانه به شمار میآید که باید احساس پاکیزگی و آرامش را به اهالی خانه و مهمانان منتقل کند. بر این اساس طراحان دکوراسیون داخلی، این نقطه از خانه را هم مد نظر قرار دادند و برای آن طرحها و سبکهای خاص چیدمان معرفی کردهاند.
در این نوشتار با من همراه باشید تا سبکهای مختلف چیدمان سرویس بهداشتی و ضروریات این فضا را مرور کنیم. با نیک بوم همراه باشید.
فضایی کلاسیک
سبک کلاسیک در طراحی داخلی، طرفداران بسیاری دارد. نشانههای این سبک برگرفته از معماری روم و یونان است و جلال و شکوهی اشرافی و شاهانه به فضا میبخشد. این سبک سالیان سال رواج داشته و از مد نمیافتد. برای طراحی یک سرویس بهداشتی کلاسیک از شیرآلات و وسایل لوکس و تزیین شده در رنگهای طلایی مسی و برنز استفاده میشود. کابینت و آینه سرویس دارای تاج و آرایش و نقوش زینتی برجسته است. در نورپردازی از لوسترهای شیک و پرجلال و دیواریهای با نور غیر مستقیم استفاده میشود. سرامیکها از رنگهای گرم و سنگین است و کف با سنگ و کفپوشهای گرانقیمت مثل سنگ مرمر پوشش داده میشود.
مدرنیته و سرویس بهداشتی
برخلاف دکوراتورهای سبک کلاسیک که با جزییات و ریزهکاری به حاشیه و آرایش فضا و مجلل کردن آن میپردازند، دکوراتورهای مدرن سعی دارند فضای ساده، بیحاشیه و خالی از تکلفی بسازند. بر این اساس سرویسهای بهداشتی مدرن ساده و درعین حال زیبا طراحی میشوند. شیرآلات به رنگ استیل و شکل و شمایل و روش استفاده سادهای دارند. در انتخاب رنگ کاشیها از سفید یا خاکستری و رنگهای خنثی استفاده میشود. آینه و سینک ساده و بدون حاشیه است و کابینت با سطح تخت طراحی میشود. برای افزودن حاشیه زیبایی به این فضا از یک المان ساده مثل گلدانی ساده یا قاب عکسی مدرن استفاده میشود. این سبک برای دنیای پر دغدغه انسان مدرن طراحی شده تا در فضای شخصیاش از شلوغی و هیاهوی دنیای مدرن فاصله بگیرد. راحت میز شود و پیچیدگی نداشته باشد.
حال و هوای روستایی
طرفداران سبک روستیک یا روستایی افرادی هستند که عشق و دلبستگی زیادی به طبیعت و عناصر طبیعی دارند و مایلند در محیط زندگیشان حال و هوای طبیعی جریان داشته باشد. در یک سرویس بهداشتی با سبک روستیک از وسایل چوبی و سنگی و سفالی در انتخاب وسایل و لوازم استفاده میشود. مثلا یک کابینت چوبی که از چوب طبیعی و تراش نخورده ساخته شده به همراه آینهای که از همین چوب قاب گرفته شده است به نوعی این حال و هوای روستایی را در سرویس بهداشتی ایجاد میکند. استفاده از گلدانهای سفالی و وسایل سنگی به بازآفرینی این فضا بیشتر کمک می کند. دیواری پوشیده شده از سنگهای طبیعی هم به زیبایی و حال و هوای برگرفته از طبیعت این فضا میافزاید.
به سبک خاور دور
برای اهالی شرق دور سرویس بهداشتی چیزی فراتر از سایر اهالی کره زمین است. آنها در این فضا تمرینهای روحی و معنوی مثل مدیتیشن و یوگا انجام میدهند و در طراحی آن از دانش فنگشویی استفاده میکنند. به همین دلیل سبک چیدمان سرویس بهداشتی و حمام در خاوردور و به خصوص ژاپن بسیار زیبا و کاربردی و آرامش بخش است. مواد اولیه مورد استفاده در ساخت وسایل این فضا عموما طبیعی یعنی چوب و سنگ و از این قبیل است و با انتخاب رنگهای گرم، حس و حالی خاص و آرامش بخش ایجاد میشود. گیاهان و درختچههای طبیعی از عناصر ضروری این فضا هستند. به خصوص گل ارکیده که زیبایی مسحورکنندهای به محیط میبخشد. در حمامهای ژاپنی تلاش میشود که از نور طبیعی برای روشن کردن فضا استفاده شود. از نور شمع و یا نورهای مخفی که فضای محوی ایجاد میکنند در این فضا استفاده میشود. دست سازهای بومی شرقی که از مواد طبیعی مانند سنگ، چوب و چرم ساخته شده در طراحی سبک آسیایی به عنوان نشانه و ابزار زینت به کار گرفته میشود.

قانون رنگ
طراحان چیدمان برای انتخاب رنگ فضای سرویس بهداشتی برای اینکه انتخاب کنندگان از سردرگمی نجات پیدا کنند یک قانونی ابداع کرده اند با عنوان ۶۰-۳۰- ۱۰ شناخته میشود. براساس این قانون شما هنگام انتخاب رنگ در وهله نخست رنگ زمینه اصلی فضا یعنی رنگ کاشی دیوار و کف را که ۶۰ درصد فضا را میگیرد انتخاب می کنید. این رنگ بهتر است روشن و از رنگهای خنثی باشد که اگر فضا محدود است به باز بودن محیط کمک کرده و فضا را بسته و خفه نکند. سی درصد فضای بعدی، سینک دستشویی و وان و غیره است که باید از رنگ دیگری انتخاب شود که متناسب با رنگ زمینه باشد. و ده درصد باقی مانده، اکسسوری و وسایلی مثل هوله، پرده آویز، ست جامسواکی و … است که می توان از رنگهای شاد و متضاد در انتخاب آنها استفاده و حال و هوای جذابی به فضا بخشید.
نورپردازی
معمولا سرویسهای بهداشتی و حمام ایرانی جوری طراحی میشوند که نور مستقیم و طبیعی راهی به آنها ندارد و درنهایت یک پنجره کوچک به منظور تهویه هوا داشته باشند. در نتیجه این فضا به شدت کم نور است و نورپردازی آن اهمیت زیادی دارد. با توجه به اینکه خیلی وقتها افراد از آینه سرویس بهداشتی برای مشاهده خود و نظافت و آرایش صورت استفاده میکنند نور این فضا باید مطلوب بوده و تصویر روشن و واقعی به شما بدهد. در نتیجه یکی از الزامات این فضا این است که به هیچ وجه نور را در پشت سر و رو به روی آینه قرار ندهید که باعث تیرگی تصویرتان بشود . بلکه نور باید از بالا یا دو طرف آینه بتابد. همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که در فضای مرطوب حمام از لامپهای تو کار استفاده شود.